Skattereglene for firmagaver til ansatte

Innimellom dukker det opp anledninger der du som arbeidsgiver gjerne vil gjøre litt ekstra stas på medarbeiderne dine og gi dem en gave. Da er det en god idé å vite hvilke skatteregler som gjelder for firmagaver til ansatte.

En firmagave er en naturalytelse. Det vil si at det er et bidrag til medarbeideren som ikke inkluderer kontanter eller andre betalingsmidler, men som har verdi som en vare, tjeneste eller andre goder.

Firmagaver til ansatte er dekket av hovedregelen om at alle ytelser som har en økonomisk verdi eller bidrar til økonomiske fordeler er skattepliktige for medarbeideren.

Men det finnes også unntak fra denne regelen, for eksempel hvis du gir en gave under en viss verdi eller hvis den blir gitt ved en særlig anledning.

 

 

Dette med firmagaver kan altså være litt innviklet. For å hjelpe deg på vei har vi laget en oversikt over reglene for når en firmagave er skattefri og når den ikke er det, slik at det bare gjenstår å finne den riktige gaven.

Skattefrie firmagaver til ansatte

Selv om firmagaver faller inn under skattepliktige ytelser, har du faktisk mulighet til å gi medarbeiderne dine en skattefri gave ved flere anledninger, som for eksempel til jul, til et jubileum eller hvis en medarbeider gifter seg. Du skal bare holde deg innenfor disse rammene:

  • Gaven blir gitt til alle ansatte i bedriften: Dette gjelder for eksempel firmajulegaver. Dersom gaven blir gitt på generelt grunnlag – altså til alle i firmaet – og verdien ikke overstiger 2000 kr, er den skattefri.
  • Gaven gis ved en særlig anledning: Særlige anledninger kan for eksempel være at bedriften har jubileum, mottakeren fyller rundt (men kun fra 50 år og oppover), eller at medarbeideren gifter seg, går av med pensjon eller slutter etter minst 10 år i firmaet. Her er grensen på gaven satt til 4000 kr.
  • Medarbeideren har arbeidet i over 20 år i bedriften: Du kan gi en gave til en verdi av opptil 8000 kr til en medarbeider for lang tjenestetid. Denne gaven kan først gis etter 20 år i firmaet, og deretter hvert tiår.
  • Gaven består av noe annet enn et pengebeløp: Dette gjelder for eksempel hvis du gir medarbeideren din et gavekort. Så lenge verdien på de gavene du gir ikke overstiger 1000 kr i løpet av året er dette skattefritt.
  • Oppmerksomhetsgaver av bagatellmessig verdi: Dette inkluderer for eksempel en bukett blomster eller en flaske vin. Disse gavene er skattefrie selv om medarbeideren også får andre gaver i løpet av året.

Skattepliktige firmagaver og arbeidsgiveravgift

De skattefrie firmagavene blir skattepliktige hvis de overskrider den fastsatte verdien. Det vil si at hvis du kjøper en julegave til over 2000 kr til medarbeiderne dine, skal de selv skatte av det overskredne beløpet.

I Norlønn legger du det skattepliktige beløpet av firmagaven inn i feltet ‘Variable naturalytelser’ under ‘Lønnsberegning’ i menyen til venstre. Du kan endre teksten på feltet under ‘Firma’ og menypunktet ‘Tekster naturalytelser’, slik at det tydelig fremgår av lønnsslippen hva beløpet gjelder.

Du skal også huske på at den summen som er skattepliktig for medarbeideren er du også forpliktet å betale arbeidsgiveravgift av som arbeidsgiver.

 

 

Kategori

Skatteregler

Tags:

Frynsegoder Gaver Skatteregler